Log in

Molim unesite adresu el. pošte vezanu za vaš korisnički nalog. Korisničko ime će vam biti prosleđeno na tu adresu.

Cinema Design

je nezavisna produkcijska kuća koju je osnovao 1990. godine Ljubiša Samardžić, jedan od najpopularnijih glumaca posleratne Jugoslavije, čije se ime pojavljuje na špicama u više od 200 igranih filmova. Pre nego što se okrenuo produkciji, Samardžić je osvojio više domaćih i međunarodnih nagrada za glumu, uključujući i "Zlatnog lava" ("Copa Volpi") u Veneciji, 1967. godine. Za 20 godina postojanja u produkciji Cinema Design-a je snimljeno 16 igranih filmova i 4 TV serije (40 epizoda). Deset godina je rađeno u uslovima građanskog rata i finansijske i političke krize. U Cinema Design-u obično kažu: "Mi smo uvek u nemogućoj misiji.

Naša producentska kuća

je mesto gde mladi stvaraoci uvek dobijaju šansu... Cinema Design je prisutan na mnogim filmskim festivalima, širom sveta, sa svojim ostvarenjima: Film "Nebeska udica" se našao u takmičarskom programu 50-og Berlinskog festivala 2000. godine, kao rediteljski debi Ljubiše Samardžića. Film čija je inspiracija NATO bombardovanja nagrađen je na festivalu u Monpeljeu, nagradom publike u Palm Springsu, nagradom Opera Prima na festivalu u Milanu...Emitovan je i na francusko-nemačkoj TV stanici ARTE 2001. godine. "Nebeska udica" je bio jugoslovenski kandidat za Oskara za najbolji strani film.

Međunarodna priznanja

Drugi rediteljski poduhvat je film "Nataša" nagrađen za najbolju žensku ulogu (Tijana Kondić) na festivalu u Puli, nagradom za najbolji film u Albeni (Bugarska), nagradom za umetničko izražavanje na MEDFilm 2002 u Rimu i uvršćivan je u programe mnogih festivala širom sveta. Film "Jesen stiže, dunjo moja" je postigao zavidnu gledanost u domaćim bioskopima i na prostorima bivše Jugoslavije. Bio je naš kandidat za Oskara za najbolji strani film. Uspeh ovog filma uticao je da se snimi i njegov nastavak - "Konji vrani". Poslednja TV serija ''Miris kiše na Balkanu'', 14 epizoda iz 2011/12-te, ušla je u deset najboljih TV serija na Emmy Awards 2012.

Log in or Sign up