Log in

Bledi mesec


Drama "Bledi mesec" je završni deo Samardžićeve trilogije koju je 2004.godine počeo melodramom "Jesen stiže Dunjo moja", a nastavio filmom "Konji vrani" 2007. godine.

Sava se vraća kući svojoj ženi Anici. Sa sobom dovodi Dunju, ćerku rođenu u "zabranjenoj ljubavi". Anica zna da je Sava voli i pristaje da bude maćeha Dunji. Potreban joj je muž: ne samo zbog ljubavi, već i kao zaštita na imanju koje pokušava samostalno da vodi.

Uloge:

Milan Vasić, Kalina Kovačević, Siniša Ubović, Marta Uzelac, Ljubiša Samardžić

Produkcija Cinema Design
Režija Ljubiša Samardžić
Izvršni producent Mirjana Samardžić
Scenario Đorđe Milosavljević 

Reč kritike:

“Ako su filmovi "Jesen stiže,Dunjo moja" i "Konji vrani" jasnom radnjom i emocijama pokazali da je Savi Lađarskom teskoban i nesnosan zivot u nemastini na Salašu, nije mu ništa drugo preostalo nego da se sa ćerkicom Dunjom vrati svojoj bogatoj venčanoj ženi Anici Granfild, koju ne voli! Opredelio se za veliki kompromis u ime budućnosti svog deteta, koje je ostalo bez majke Marije, mladalačke ljubavi Savinog života. Autor filma Ljubisa Samardzic, ostao je dužan publici da pokaže koja je to cena koju je Sava spreman da plati za rad lične sreće!

"Bledi mesec” nudi upravo to na veoma dinamičan i neočekivan način, sa puno scena kontarsta: ljubavi i mržnje, strasti i ljubomore, bogatstva i bede, materijalne i duhovne, a sve u cilju spasenja ljudskog života… Da bi na kraju života izgubila bogata Anica – istovremeno osiona i požrtvovana, gruba i nežna.

Autor, ostajući doslednan svom pristupu, ljudskom i profesionalnom, veoma vešto dovodi do karaja priču sa otvorenim pitanjem: ko je, u stvari, gubitnik a ko dobitnik, i na filmu i u životu uopšte! I koja su to merila po kojima smemo da sudimo i donesimo konačne zaključke. I da li konačnih odgovora uopšte ima! Jedino što autor ne stavlja pod sumnju, ne tumači, ne procenjuje, niti pita, niti odgovara, jednostavno ne objašnjava, ljubav prema sopstvenom detetu izdvaja kao jedinu vrednost koja ima istinski bezpogovorni smisao.”

Jelica Zupanc,
odgovorni urednik Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a

Log in or Sign up