Log in

Legat Ljubiše Samardžića u Kinoteci

U novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke, 12. februara  Ljubiša Samardžić je otvaranjem svog trajnog legata obeležio 55 godina umetničkog rada. Sve nagrade, zahvalnice i priznanja stečene tokom plodne producentske, rediteljske i glumačke karijere, Ljubiša Samardžić je ostavio Jugoslovenskoj Kinoteci.

Nakon uvodne reči Radoslava Zelenovića prisutnima u punoj sali prikazan je dokumentarni film “Zahvalnost”. Satkan od momenata Samardžićevog života i rada nekima u publici gotovo je izmamio suze.

Nadahnuto su o Ljubiši govorili Milena Dravić, Puriša Đorđević i Slobodan Šijan. Među prisutnima u Sali bili su ministar Ivan Tasovac, Branka Petrić, Zoran Hristić, Neda Arnerić, Renata Ulmanski, Lazar Ristovski, Siniša Kovačević i drugi. 

Tokom višedecenijske uspešne stvaralačke karijere, legendani glumac, reditelj i producent Ljubiša Samardžić ostvario je brojne nagrade i na filmu i na televizijim, među kojima su čak šest "Zlatnih arena", venecijanski "Zlatni lav" i mnoge druge.

Pažnju široke publike privukao je još početkom 60-ih godina ulogama u filmovima "Prekobrojna", “Kozara“, “Lito vilovito“.

Popularnost je rasla iz godine u godinu. Usledila je velika uloga u filmu Puriše Đorđevića u "Jutru" za koju je Ljubiša dobio najveću glumačku nagradu u Veneciji COPA VOLPI, Zlatnog lava, rame uz rame vekim rediteljem Luisom Bunjuelom.

Postiže planetarnu popularnost filmovima "Bitka na Neretvi", "Valter brani Sarajevo", “Hamlet u Mrduši Donjoj“, osvaja šest Zlatnih arena u Puli.

Potvrđuje raspustan dar i u serijama „Kuda idu divlje svinje“, “Policajac sa Petlovog brda“, a za ulogu Šurde u TV seriji „Vruć vetar“ proglašen je naboljim glumce Evrope na televiziskom festivalu TELECONFRONTE u Rimu 1983 godine.

Poslednjih dvadeset godina veoma uspešno gradi karijeru reditelja i producenta filmovima „Ubistvo s predumišljajem“, “Nebeskoa udicoa“, “Nataša“, “Jesen stiže Dunjo moja“, “Miris kiše na Balkanu“ koji mu donese svetsku i umetničku satisfakciju i brojne nagrade.

U prisustvu svoje porodice i unuka, Samardžić je predao Raletu Zelenevicu, generalnom direktoru Kinoteke, legat svih nagrada na trajno čuvanje u vitrinama kinoteke. Zadivljujući postupak umetnika.To je prvi filmski legat u svetu.

"Film, umetnost filma je moj život", rekao je Ljubiša Samardžić obraćajući se prisutnima na svečanosti. “Ove statuete, plakete, nagrade darujem Jugoslovenskoj kinoteci osnivajući legat a meni ostaju moje najveće nagrade, mojih troje unuka”, kazao je Samardžić. U tome me je podržala moja Mira, koja me prati eto pedeset godina bez imalo sujete, a koja je ulaskom u moj život unela sve ono što je neophodno za ljudsku sreću udvoje. Sebi sam ostavio tri najdragocenija trofeja. Unuke Saru, Stefana i Martu.“

Zahvaljujem se svima koji su u meni prepoznali dar glumca ali nisam ni slutio, verujte mi, da ću u sebi pronaći reditelja. Kao što vidite, sve je u životu relativno i moguće. Zahvaljujem se Mileni Dravić, Puriši Đorđeviću i Slobodanu Šijanu, koji su dirljhivim rečima govorili o mom delu. Zahvaljujem se svima koji su bili prisutni, Raletu Zelenoviću i njegovim saradnicima, što će trajno čuvati sve moje trofeje u svojim vitrinama i učiniti me besmrtnim.

Log in or Sign up